Pedagógovia vystavujú diela

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 21. marca 2018, 06:05
  • Autor:am

Každoročne svoje umelecké výtvory vystavujú stovky žiakov výtvarných odborov základných umeleckých škôl. Tentoraz však svoje schopnosti predviedlo 25 pedagógov. V stredu 14. marca slávnostnou vernisážou otvorili výstavu v priestoroch Elektrárne Piešťany.

Učitelia z Nového Mesta nad Váhom, Trenčína a Piešťan zaplnili steny budovy rôznorodými dielami. „Každý výtvarník, ktorý učí na základnej umeleckej škole, je sám činný a zaoberá sa inou výtvarnou technikou. Tak je tu množstvo prác, techník, postupov. Vidíme tu reliéf z bronzu, fotografiu, olejovú maľbu, textil, sochu,“ uviedla kurátorka výstavy Eva Kulhánková.
Výstava pedagógov je inšpiratívna aj pre žiakov. Okrem toho, že priamo v ateliéri vidia svojho učiteľa, ako kreslí, tvorí, sú naňho pyšní, že diela vystavuje. Obohacujúce to však iste je aj pre samotných pedagógov, pretože vystavovali nielen terajší učitelia, ale i bývalí a mohli si tak vymieňať svoje cenné skúsenosti.
Kurátorka porozprávala, že štúdium na základnej umeleckej škole často patrí k tej krajšej časti detstva a vzdelávania. Na mladých umelcoch sa to prejavuje i v neskoršom živote. „Ostáva to v nich. Aj keď sa tejto činnosti nevenujú profesionálne, to semiačko, ktoré je v nich zasiate, rastie. A to aj vtedy, keď si napríklad upravujú interiéry alebo niečo vytvárajú. Tvorivá práca je upokojujúca a duševne obohacujúca,“ povedala pre Piešťanský týždeň E. Kulhánková. Dobre sa učí aj učiteľom – umelcom, pretože s deťmi majú priateľské vzťahy. V triedach ich je menej a môžu im venovať individuálny prístup.
Kurátorka dúfa, že v organizovaní výstav budú pokračovať. Túto konkrétnu videli milovníci výtvarného umenia najskôr v Novom Meste, potom v Bratislave a ešte zavítajú do Trenčína. V Piešťanoch si ju môžete pozrieť do 6. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava