Slávni piešťanskí rodáci: Stíhací bojový letec Jozef Drlička

  • História
  • 19. februára 2017, 13:54
  • Autor:Andrej Bolerázsky / Jozef Vojčiniak

Piešťanské letisko je v súčasnej dobe takmer pred koncom svojej existencie, no počas jeho deväťdesiatročnej slávnej histórie vychovalo množstvo slávnych pilotov aj spomedzi domácich obyvateľov. Jedným z nich bol piešťanský rodák Jozef Drlička, ktorý ako vojenský stíhací pilot zahynul v leteckej bitke na východnom fronte počas bojov druhej svetovej vojny. Až v roku 2015 sa podarilo leteckému nadšencovi a historikovi Stanislavovi Bursovi spolu s ruskými pátračmi nájsť v nedostupných kaukazských horách trosky lietadla Messerschmitt Bf 109F, ktoré J. Drlička v osudný deň pilotoval. Pátračom sa dokonca podarilo zistiť, že piešťanského rodáka zostrelilo sovietske letecké eso Grigorij Demjanovoč Oniskevič.

J. Drlička sa narodil 16. februára 1919. Už odmalička miloval lietanie. Veď vyrastal bezprostredne vedľa piešťanského letiska, na ktorom sa už uskutočňoval výcvik stíhacích pilotov, vtedy ešte československého letectva. Láska k letectvu bola taká silná, že pre ňu prestal chodiť do učenia a aj proti vôli rodičov sa prihlásil na letecký výcvik v rámci akcie 1000 nových pilotov republike.

Výcvik absolvoval v lete roku 1937 a hneď po ňom narukoval k leteckému pluku 3 gen. letca M. R. Štefánika, ktorý mal sídlo v Piešťanoch. Bol to jediný letecký pluk na území Slovenska v rámci Československej republiky. Pilotom – letcom dvojmiestnych lietadiel sa stal 1. septembra 1938. Po vzniku Slovenského štátu slúžil ako člen letky 12 v Spišskej Novej Vsi.

Po napadnutí Slovenska Maďarskom v marci 1939 sa zapojil do obranných bojov ako pilot dvojmiestnych bombardovacích a pozorovacích lietadiel Letov Š-328. Počas bojového letu proti maďarskému letectvu 24. marca 1939 musel pre poruchu motora núdzovo pristáť pri Strážskom. Po vypuknutí druhej svetovej vojny a zapojení slovenskej armády do bojov na strane Nemecka sa v septembri 1939 zúčastnil ťaženia proti Poľsku, za čo dostal aj Pamätnú medailu.

Piešťanský rodák a stíhací

Poľným pilotom – letcom sa stal 1. apríla 1940. Od 27. augusta do 30. januára 1941 absolvoval stíhací výcvik na československé stíhacie lietadlá Avia B-534. Ako príslušník stíhacej letky 12 odišiel v júli 1941 na východný front, kde sa slovenské letectvo spolu s armádou zapojilo do bojov proti ZSSR. Na východnom fronte sa vyznamenal hrdinským činom, keď 30. júla 1941 zachránil spolubojovníka čtk. Martina Danihela, ktorý musel núdzovo pristáť na nepriateľskom území. Pod nepriateľskou paľbou pristál J. Drlička vedľa jeho stroja a vzal Danihela do svojho jednomiestneho lietadla Avia B-534. Dňa 7. septembra zasa pri Gornostajpoli zostrelil sovietske lietadlo I-16.

Za svoje činy bol povýšený 1. septembra 1941 na rotníka a vyznamenaný Za hrdinstvo 3. a 2. stupňa a získal tiež nemecké vyznamenanie Železný kríž II. aj I. triedy. V hlásení veliteľa letky J. Páleníčka o ňom stálo: „Povahy je ustálenej. Rozvážny, hrdý až pyšný, chápavý. Dobrý stíhací pilot. Vojenské vystupovanie a chovanie má veľmi dobré. Ako inštruktor je rázny.“ V roku 1942 bol zaradený do výberu špičkových pilotov k výcviku v Dánsku na moderné nemecké lietadlá Me Bf 109. Po preškolení spolu s ďalšími pilotmi už ako príslušník elitnej stíhacej letky 13 odletel 27. októbra 1942 z piešťanského letiska znova na východný front. Padol 2. januára 1943 ako vôbec prvý slovenský stíhač na východnom fronte. Osudným sa mu stal ochranný sprievod nemeckého prieskumného lietadla Fw 189, ktoré bolo napadnuté sovietskymi stíhačmi. V leteckom súboji proti presile zahynul a jeho lietadlo sa zrútilo do hôr severovýchodne od ruského mesta Tuapse. In memoriam bol vyznamenaný Za hrdinstvo 1. stupňa.

pilot Jozef Drlička.

Už od skončenia vojny sa v okolí ruskej osady Tuby tradovalo, že v priestore Gračevského priesmyku v kaukazských horách bol v roku 1943 zostrelený so svojím Messerschmittom Slovák. V roku 2015 sa podarilo leteckému nadšencovi a historikovi S. Bursovi spolu s ruskými pátračmi, skúmajúcimi pozostatky leteckých bojov druhej svetovej vojny, nájsť v nedostupných kaukazských horách trosky lietadla Me Bf 109F. Identifikáciou výrobných čísel sa potvrdilo, že išlo o stroj J. Drličku. Ruskí pátrači prehľadávali aj okolie trosiek, ale hrob J. Drličku sa dosiaľ nepodarilo nájsť.

Veríme, že sa im to podarí, nakoľko prisľúbili, že budú v pátraní pokračovať a J. Drlička nájde dôstojné miesto posledného odpočinku. Výskumom v ruských archívoch sa podarilo zistiť aj meno pilota, ktorý ho zostrelil. Išlo o neskoršie sovietske letecké eso a držiteľa mnohých sovietskych vyznamenaní vrátane Zlatej hviezdy Hrdinu Sovietskeho zväzu – stíhača G. D. Oniskeviča.

Časť krídla z lietadla slovenského pilota nájdená v kaukazských horách.

Niektoré trosky z nájdeného lietadla J. Drličku, ako aj informácie o slovenských stíhačoch v čase druhej svetovej vojny je možné vidieť na výstave, venovanej najlepšej slovenskej stíhacej letke v histórii – letke 13, vo výstavných priestoroch Balneologického múzea vo Vile dr. Lisku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 14. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav